Zoé Byland

1975 (Zwitserland)

Werk...

"Qua stijl en inhoud zijn mijn schilderijen gebaseerd op elementen uit vintage fotografie, film noir, graphic novels, superhelden, tatoeages en klassieke genres uit de kunstgeschiedenis. Ik combineer het traditionele en het hedendaagse, het klassieke en het subculturele.

Ik gebruik graag onderwerpen uit portretfotografie van rond de eeuwwisseling omdat ze een tijdloze manier van representeren zijn

We zijn altijd in de aanwezigheid van het verleden, maar het verleden bestaat alleen in een selectieve, geënsceneerde vorm, veranderd door het geheugen. Ik wil in mijn schilderijen momenten creëren die aan tijd en ruimte ontsnappen, waarin geschiedenis en heden in elkaar overlopen.

Vermommingen zijn een ander centraal aspect van mijn werk. Mijn personages onthullen hun identiteit nooit volledig; ze bewaren een zekere mate van geheimhouding, ze beschermen zichzelf en zijn tegelijk zichtbaar en kwetsbaar. De verbeeldingskracht van de kijker heeft genoeg ruimte om zelf verhalende ideeën te bedenken. Een afbeelding kan op verschillende manieren worden gelezen en ik wil dit spectrum van interpretatie niet beperken door een specifieke betekenis toe te passen. Net als een goed verhaal heeft een goed schilderij voor mij een sfeer nodig die je meesleept en het genre bepaalt waarin het verhaal zich afspeelt."

Zoé Byland

Over Zoé Byland

Zoé Byland is kunstschilder, gevestigd in Zwitserland.

Ze volgde de F+F school voor kunst en mediadesign in Zürich en studeerde contextuele schilderkunst aan de academie voor schone kunsten in Wenen (klas van Muntean/Rosenblum, Prof. Elke Krystufek en Prof. Hans Scheirl). Ze studeerde kunstgeschiedenis en gaf les aan een kunstacademie in Wenen.

Ze woont en werkt in Bern.

Zoe Byland v2

Artistiek cv en pers

Prijzen

American Art Award 2015 /Category Acrylic painting, human figure

Opernballplakat /design of the Viennese Opera Ball poster 2012, Vienna

Kunstankauf / BMUKK artist award 2012, Vienna

Kardinal König Kunstpreis Nomination 2011, Salzburg

Strabag art award Nomination / 2008, 2010

MFA now / Master of art award 2008, New York

Fügerpreis / for painting and graphic art of the academy of fine arts 2007, Vienna

Project grant / of the academy of fine arts 2005, 2006, 2007, Vienna

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief