Sophie Morisse

Werk...

Over Sophie Morisse

Sophie Morisse deelt haar enorme studio van 80 m² met haar metgezel, de schilder van figuratieve kunst Marc Lemoine, die begin jaren 80 in de school voor schone kunsten ontmoette. "We werken in dezelfde studio, het is gemakkelijk voor ons omdat we altijd zo hebben gewerkt". In deze leerlingenkamer verzamelt Sophie Morisse talloze schilderijen. Ze zette haar ezel bij een meubel waar ze haar buizen en benzine opruimt. We zien op een stoel een pallet met een indrukwekkende verfdikte. "Het is een rechtshandige pallet en ik ben linkshandig, ik moet het zeggen. Het is niettemin vijfentwintig jaar geleden dat ik hem gebruik ... en sinds ik hem niet schoonmaak! ».

De kunstenaar maakt de pendel tussen de pallet en zijn ezel op een fauteuil op wieltjes waarmee ze ook de afstand kan bepalen met haar canvas. In een hoek van de studio bevat een indrukwekkende kast een veelvoud aan vermommingen en accessoires van alle soorten: derbyhoed, een hoge hoed, handschoenen, pruiken …

"Mijn modellen spelen een rol, ik schilder ze op een theatrale manier om ze uit hun dagelijks leven te halen. Ik vind het leuk om ze een kleine, gebruikelijke houding aan te laten nemen. Net als de acteurs helpen kostuums hen om in hun rol te komen. De valse neuzen bijvoorbeeld (met wie Sophie Morisse een reeks schilderijen ontwikkelde), verplichtten de modellen om een ​​bepaalde houding aan te nemen omdat dit accessoire zonder elastiek moet kunnen vasthouden. Hun hoofddracht is dus aangepast". Deze aantrekkingskracht op kostuums is logisch te begrijpen: haar moeder was couturier, Sophie Morisse bracht dus een groot deel van haar jeugd door op filmsets.

Naast zijn andere jeugdherinneringen die haar ertoe hebben gebracht schilder te worden, herinnert Sophie Morisse zichzelf aan bezoeken aan het Musée du Louvre. "Mijn vader nam me er regelmatig mee naartoe toen ik 8-10 jaar oud was. Toen besloot ik over een toekomst in de verf. Ik had een album met postbare kaarten van mijn favoriete schilderijen". In deze verzameling afbeeldingen vonden we Le Jeune bedelmonnik van Murillo, "een foto die ik altijd bewonder", of nog steeds de schilderijen van David "zeker vanwege schelpen en blote mannen", maakt ze grappen.
Bijna in dezelfde periode biedt haar tante Nadine haar eerste doos olieverf aan. De opkomende kunstenaar begint met het maken van zelfportretten, ze is 13 jaar oud. "Ik was mijn eerste model. Tenminste, ik was hier altijd", lacht ze. "Ik hield de spiegel in een hand, en schilderde met de andere. Maar het was niet gemakkelijk omdat ik bijziend ben en ik wilde reflecteren zonder bril!"

De verhalen en de verf van Sophie Morisse trouwden en leefden nog lang en gelukkig … Hier is een gelukkiger resultaat! Tom Thumb, Donkey Skin of Perrault, The Little Mermaid of Andersen, Alice in Wonderland of Carroll … Er zijn zoveel verhalen die de Rouennaise-kunstenaar inspireren en atypische schilderijen opleveren. De verbeelding van het verhaal, tegelijkertijd magisch en verontrustend, blijkt uit haar karakter. We weten niet of we bang moeten zijn voor de gekke Hoedenmaker of moeten lachen; we bewonderen jurken van Donkey Skin net zo veel als we bang zijn voor de gevolgen als ze het draagt ​​...

Deze tweedeling is aanwezig in al haar werk. We vinden haar ook terug in het gebruik van briljante maar verschrikkelijke dieren vooral bij groepen: batrachians, vlinders, libellen, vogels … De directe entourage van de kunstenaar, vrienden, familie, treedt graag in de geest van het spel van de pose. Het model dat meestal terugkeert, is haar 12-jarige dochter, Thaïs. "Ik wil haar portret niet in het bijzonder schilderen, maar eerder de kindertijd in het algemeen, en meer in het algemeen het menselijke gezicht, twee essentiële componenten van mijn werk."

Sophie Morisse Sigrid Daune 1

Artistiek cv en pers

Etudes aux beaux arts de Rouen

2000   Galerie Christine Colas Paris

2003   "24 peintres en seine" Rouen

2006   "cas d'école" Galerie Duchoze" Rouen

2007   Galerie Cri d'art Metz

2008,2009,2010   Galerie 60 Giverny

2010   expo perso hotel de région Rouen

2011   Puls'art Le Mans
       couverture et article dans Azart (n°53)
                 expo usine à zabu st-Germain
               Galerie 60 Giverny

2012   Mac Paris

2013   Lille Art fair
       galerie Melting art Lille
       galerie Albane Nantes


2014   galerie Anagama Versailles
       galerie l'oeil du prince Paris

2015   espace de la Calende  Rouen

2016   galerie Anagama Versailles
       galerie Albane Nantes
       Art up Lille


2017   galerie Anagama Versailles

2018   galerie Albane Nantes
       galerie 60 Giverny


Prix:  2001 Prix de la ville de Poitiers
       2001 Prix de la ville de St Grégoire
       1999 Prix de la FdBM Monte carlo

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief