Gérald Engelvin

1972, Versailles (Frankrijk)

Werk...

Gérald Engelvin, interieurschilder

"Daar is alles orde en schoonheid, luxe, rust en wellust... zei Baudelaire. En het is dit vers dat meteen in je opkomt als je naar de schilderijen van Gérald Engelvin kijkt, waaruit een echte sereniteit uitgaat. We kunnen er niet omheen zonder een moment te stoppen, onderbreken ze onze koers en brengen ons spontaan in mijmering. We worden gegrepen door de schoonheid, terwijl we vrij blijven. Er is iets bekends in het verhaal dat we elkaar beginnen te vertellen. We zijn als gasten thuis, dus er wacht ons een plek en we kunnen lang blijven zonder een woord te zeggen voor de schilderijen van Gérald Engelvin, de tijd die dit jonge meisje op de bank nodig heeft om haar boek af te maken, de tijd die deze ander nodig heeft om haar droom af te maken. Een oneindige tijd dus.

Als we het over schilderen hebben, zijn we altijd gefascineerd door de twee dimensies, het feit dat we er een wereld voor oproepen. Niets is trompe-l'oeil met Gérald Engelvin, alles is ordelijk. Hij stelt een muur voor die ons huis, ons interieur, ons voor-interieur wordt. De massa's schilderijen zijn georganiseerd en laten ons voor altijd geïntrigeerd voor het onveranderlijke. Balans komt voort uit harmonie. Genade komt voort uit een klein vleugje onbalans dat ons in vraag stelt: het verfrommelen van een jurk, een lichte beweging, de uitdrukking van een geconcentreerd of verwachtingsvol gezicht, de neiging van hoofden, de oorsprong van een kruipend licht, de opeenvolging van stukken... Soms gaat het scenario zo ver dat het een raadsel vormt. Dit raadsel kan alleen worden opgelost door over te geven aan poëzie en genade.

Bij het aanschouwen van deze interieurs die door de kinderjaren worden bewoond, voelt men ondanks alles een zekere ernst onder de harmonie. Achter de bekende uitnodiging aan ons om de schilderijen te gaan bewonen, lijken we te lezen dat wat ons zo wordt aangeboden misschien niet lang standhoudt. Erger nog, die tijd is misschien al verstreken... Nostalgie wordt verwacht en verwerkt in de huidige sereniteit. Dit moment van de eeuwigheid zal niet duren. We houden er alleen meer aan vast en onze adem bevat alle gehechtheid aan het leven, waar we van houden. Eenzame, wijze, dromerige kinderen, kinderen in hun wereld, ... lijken ons eraan te herinneren dat volwassenheid een lokmiddel is. We kunnen eraan ontsnappen door aanwezig te zijn in ons wezen. Zo laten de door Gérald Engelvin geschilderde interieurs een diepe indruk op ons achter."

Maximilien Friche

Over Gérald Engelvin

Gérald Engelvin, geboren in 1972 in Versailles, is een autodidactische Franse schilder. Schilderend sinds de adolescentie, smeedde hij geleidelijk zijn persoonlijke stijl, eerst beïnvloed door Dali, gevoed door talrijke bezoeken aan musea, ontmoetingen met kunstenaars en het hartstochtelijk lezen van verhandelingen over schilderkunst afkomstig van boekverkopers.

Zijn werk werd al heel vroeg opgemerkt door met name Alexandre Leadouze, die op 29-jarige leeftijd zijn eerste grote persoonlijke tentoonstelling aan hem wijdde in Parijs, in zijn beroemde galerij aan de avenue Matignon. Talrijke tentoonstellingen volgden in Frankrijk en in het buitenland (Verenigde Staten, Luxemburg, Japan, Portugal, Zwitserland, België en Engeland).

Eerst gekenmerkt door hyperrealisme en de school van schilders van de werkelijkheid, maakt het schilderij van Gérald Engelvin zich in de loop der jaren onmerkbaar los door open te staan ​​voor een origineel werk op het materiaal, geserveerd door een delicaat palet en een sobere en verfijnde factuur. Zijn huidige werk roept zowel Balthus, Chardin, Picasso, rozenperiode, Hooper, Hammershoi en Vermeer op, maar ook Piero della Francesca en grote frescokunstenaars van het quattrocento voor zijn meest recente werken.

706e1f2b20f869bea027c40eb4234366

Artistiek cv en pers

2 0 2 1

Exposition personnelle  à la galerie Anagama (Versailles)

 

2 0 2 0

Exposition personnelle  à la galerie Portal (St Jean de Luz)

 

2 0 1 9

Exposition personnelle à la galerie Russell (Londres)

Salon AAF LONDON HAMPSTEAD avec la galerie Russell

Exposition personnelle à Lyon galerie Artclub

Salon SFEER a Gand (Belgique) avec la galerie Downtoart 

Salon Art up Lille 2019 du 27/02 au 03/03 avec la galerie Downtoart

 

2 0 1 8

Christmas show 2018 à la Gallery Russell-Londres

Salon AAF LONDON BATTERSEA AUTUMN  avec la galerie Russell

Salon AAF LONDON HAMSTEAD  avec la galerie Russell

Expositions collectives à la galerie Artcatto (Algarve, Portugal) et à la galerie Downtoart (Gand,Belgique)

Summer show à la galerie Russell (Londres)

Exposition collective à Paris (galerie Artclub)

 

2 0 1 7

Christmas show 2017 à la Gallery Russell (London)

Salon AAF London Battersea Autumn 2017 avec la galerie Russell

Exposition personnelle à la galerie Frederic et Catherine Portal

Salon AAF Bristol 2017 avec la galerie Russell

RetrospectiVe 1997-2017 à Luynes-37), la Grange

Summer show galerie Russell (Londres)

Exposition collective à la galerie Raugraff (Nancy)

Hampstead art fair  et Chelsea art fair avec la galerie Russell (Londres)

Exposition personnelle à la galerie L’oeil du prince (Paris)

Exposition personnelle à la Galerie Veronese

 

2015

Expositions personnelles Galerie L’oeil du Prince (Paris) , Galerie Wilson (Dijon)

 

2012

Exposition personnelle  à la galerie Portal (St Jean de Luz)

 

2011

Exposition personnelle  à la galerie Nolan-Rankin (Houston, USA)

 

2007

Expositions personnelles Goldcenter (Luxembourg), Galerie Léadouze (Cannes), Galerie Adekat, Japon

 

2006

New-York Artexpo avec la galerie Arnot

 

2005

Expositions personnelles Galerie Le Lourec (Luxembourg), Galerie Léadouze (Cannes)

 

2004

Expositions personnelles Galerie Léadouze (Paris avenue Matignon), galerie Au temps qui passe (Génolier, Suisse)

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief